top of page

O V E R

O N S

«As One»

PERCUSSION

DUO

Na een eerste ontmoeting in november 2010 werden Birgit Eecloo en Jessica Peel vrienden... op Facebook. Daar bleef het lange tijd - op enkele likes door de jaren heen na - bij, want het zou maar liefst vijf jaar duren aleer de dames elkaar weer spraken. In november 2015 kruisten hun paden echter opnieuw. Voor de promotie van diens nieuwe theatertournee Inside Out was Belgisch componist en dirigent Dirk Brossé op zoek naar twee percussionistes om een act te verzorgen bij Van Gils & Gasten op één. Zijn twee uitverkorenen waren Jessica Peel, die al jaren het slagwerk voor haar rekening nam in het Belgisch kamerorkest Prima La Musica onder Brossé's muzikale leiding, en Birgit Eecloo, die op dat moment een jaar was afgestudeerd aan het Gentse Conservatorium en dus ex-student van Brossé aldaar. De autorit heen en terug met z'n tweeën naar het VRT-gebouw in Brussel was voldoende om een denkproces in gang te zetten dat zou uitmonden in het opstarten van een vernieuwend kamermuziekensemble. Birgit en Jessica sloegen vanaf dan de handen in elkaar. Het startschot voor een jaar vol repetities en brainstorms was gegeven.

Eén van de eerste composities die de dames aanvatten bleek achteraf een katalysator in dat denkproces: As One van de Amerikaanse componist Gene Koshinski. Bij dit werk hebben beide spelers identieke set-ups aan beide kanten van de marimba. Eén speler staat aan de "juiste" kant van het instrument terwijl de andere speler zich aan de andere - en dus "verkeerde" kant bevindt. De uitvoerders complementeren vanuit deze opstelling elkaars complexe ritmische patronen, wat zorgt voor een bijzonder schouwspel. Vanuit het instuderen van As One, dat beide percussionistes op het lijf geschreven bleek te zijn, groeide de belangstelling om in diezelfde unieke stijl verder te gaan met hun ensemble. Een interessant nieuw concept voor een slagwerkduo was in de maak.

In januari 2017 traden Birgit Eecloo en Jessica Peel voor het eerst naar buiten met hun idee: « As One » zag het levenslicht tijdens de concertreeks Borrel-nootjes in CC Nova te Eke-Nazareth. Met toestemming van de componist Gene Koshinski ontleende het ensemble haar naam aan diens gelijknamige compositie As One. De guillemets in de naam van het ensemble zijn een extraatje en dragen een zekere gevoelswaarde met zich mee. Ze vertolken enerzijds de bezieling van de muzikanten en hun bijzondere muzikale klik en anderzijds de emoties die « As One » probeert los te weken bij haar publiek.

Sedertdien organiseerde « As One » in 2017 een aantal concerten in eigen beheer en mocht het duo daarnaast ook concerteren tijdens de Estivales (Pairi Daiza), Parklife (Gent Festival van Vlaanderen), Theaterwandeling Zwevezele en in Kunststudio Living Art (Oostakker).

W A A R  W I J

V O O R

S T A A N

«As One»

MAAKT ER EEN KUNST VAN OM AL MUSICEREND SLAGINSTRUMENTEN TE DELEN

«As One»

streeft naar kwaliteit, verrassing, en beroering

«As One»

MIKT OP EEN BREED EN GEDIVERSIFIEERD PUBLIEK

B I O

Birgit Eecloo (°1991) behaalde haar "Master of Arts" alsook het specifiek lerarendiploma in 2015 aan de School of Arts (Conservatorium) te Gent. Ze studeerde met onderscheiding af voor klassiek slagwerk onder docenten Wim Konink en Gert D’haese. Birgit is actief als freelance percussioniste en werkte reeds mee aan verschillende muziektheaterproducties (o.a. Muziektheater Transparant en Het Zuidelijk Toneel) en speelde meermaals met o.a. Brussels Philharmonic. Ze genoot de voorbije jaren verscheidene masterclasses in binnen- en buitenland met als uitschieter het Marimba Summer Seminar (New Jersey, VS in 2011) bij Leigh Howard Stevens. In september 2013 startte Birgit samen met trompettist Bert Mees het "Eecloos Muziekatelier", een muzieklesproject in de schoot van haar moedervereniging St.-Georges & St.-Cecilia (Eeklo). Sinds september 2014 is ze tevens actief als leerkracht slagwerk en samenspel aan de Kunstacademie te Eeklo.

Jessica Peel (°1982) behaalde in 2006 haar meesterdiploma slagwerk met grootste onderscheiding aan het Conservatorium Gent onder leiding van Wim Konink en Frank Nuyts. Tijdens haar studies specialiseerde ze zich op marimba en volgde hiervoor masterclasses in binnen- en buitenland. Haar belangrijkste leermeesters waren Gordon Stout (USA), Leigh Howard Stevens (USA), Eric Sammut (Frankrijk), She-e Wu (Taiwan, USA) en Momoko Kamiya (Japan). Ook als slagwerkster vond Jessica al snel haar weg in de beroepswereld. Ze speelde occasioneel in producties van het Muziek Lod (Banda Azufaifo), Xynix Opera (Romeo en Farida), Symfonieorkest Vlaanderen e.a.  Als vast slagwerkster is ze verbonden aan het Ensemble Leporello en het kamerorkest Prima la Musica o.l.v. Dirk Brossé. In april 2006 behaalde zij de 1e Prijs op het Nationaal Muziekconcours ingericht door Rotary Club Gent waardoor haar carrière als marimbasoliste een stevig duwtje in de rug kreeg. Ze concerteerde onder meer in de Rode Pomp (Gent) en bij opening Feest van de Vlaamse Gemeenschap (Gent), Gulden Ontsporing (Brussel), CinéConcerten (Vlissingen, NL), opening tentoonstelling Octave Landuyt (Gent), Koning Boudewijnstichting (Gent) e.a. Sinds 2006 geeft Jessica haar enthousiasme en talent voor slagwerk door aan de jongere generatie van de academies te Waregem en Deinze.

bottom of page